Palvelukuvaukset

Urheiluhieronta

  • Klassisen hieronnan soveltamista urheilijan tarpeisiin
  • Hieronta mukautetaan urheilulajin ja urheilijan lihaksiston mukaan
  • Urheiluhieronnassa käytetään erikoistekniikoita
  • Pyrkimyksenä on nopeuttaa lihaksiston palautumista urheilusuorituksesta, valmistaa suoritukseen tai nopeuttaa vammoista toipumista.

Mobilisoiva hieronta

Mobilisoivassa hieronnassa käytetään mukana liikettä ja kehon omia vipuvarsia, ja sillä vaikutetaan niveltä ympäröivien kudosten elastisuuteen. Näin lihas venyy paremmin ja samalla voidaan myös kehittää nivelten liikeratoja. Nikamia voidaan mobilisoida samalla ja saada ne liikkumaan. Hoito voidaan kohdistaa hyvin kehon eri osiin. Tällä tekniikalla voimme korjata erilaisia virheasentoja ja vähentää esim. selkäkipuja. Mobilisoiva hieronta parantaa verenkiertoa, rentouttaa ja toimii myös esihoitona liikeharjoittelulle.

Purentahoito

Yleisimpiä oireita ovat esim. leukanivelen tai puremalihasten kipu, suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt. Oireena voi olla myös niska/hartiaseudun särkyä, päänsärkyä, lihasten väsymystä ja pistelyä/puutuneisuutta. Myös kasvo- ja korvakipua, tuntemuksia kaulan alueella ja kurkussa, äänen tuoton vaikeutta ja narskuttelua. Purentalihaskäsittelyllä hoidetaan purentaongelmista johtuvia lihasjännityksiä mm. purentalihaksissa, kasvojen, pään ja niska/hartiaseudun lihaksissa sekä korvien ja kaulan alueella.

Vaativa lääkinnällinen fysioterapia (Neurologinen fysioterapia)

Neurologinen fysioterapia – Erilaisten neurologisten sairauksien mm. selkäydinvammat, aivohalvaukset, Parkinson, MS, erilaiset kehitysvammat tai neurologisesti vammautuneiden tai sairastuneiden henkilöiden kuntoutus. Neurologisen fysioterapian tavoitteena on vähentää epänormaaleja asento-ja liikemalleja sekä tukea ja parantaa kuntoutujan toimintakykyä. Palveluihimme kuuluvat myös liikuntakyvyn ja apuvälinetarpeen sekä mahdollisten kodin muutostöiden arviointi. Neurologisille asiakkaillemme tarjoamme fysioterapiaa myös koti-ja laitoskäynteinä sekä allasterapiaa. Fysioterapeuteillamme on pitkä työkokemus ja laaja ammattitaito neurologisten asiakkaiden kuntoutuksesta. Jämsän Kuntoutuksella on sopimus KELAN kanssa vaikeavammaisten lääkinnällisestä fysioterapiasta sekä allasterapiasta.

Leikkausta edeltävä ja leikkauksen jälkeinen fysioterapia

Ennen leikkausta tapahtuva ohjaus ja leikkauksen jälkeen toteutettu fysioterapia nopeuttaa leikkauksesta kuntoutumista.
Kuntoutus kannattaa aloittaa jo ennen leikkausta, koska leikkausta saattaa joutua odottamaan pitkäänkin. Fysioterapiassa voidaan esim. parantaa nivelen liikkuvuutta, vähentää turvotusta ja vahvistaa lihaksistoa ärsyttämättä kuitenkaan leikattavaa aluetta.
Leikkauksen jälkeinen fysioterapia on tärkeä osa paranemisprosessia. Oikein ajoitettu ja sopivan tehoinen kuntoutus takaavat parhaan tuloksen. Kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti ja huomioiden potilaan henkilökohtaiset edellytykset kuntoutukseen. Fysioterapia aloitetaan yleensä noin kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen.

Veteraanikuntoutus

Kuntoutamme ikääntyviä, sotainvaliidejä ja sotaveteeraaneja sekä heidän aviopuolisoitaan. Kuntoutuksen piiriin kuuluvat myös sotalesket ja sotainvalidien lesket, sekä henkilöt jotka ovat palvelleet sotaan liittyvissä tehtävissä ( Lotat). Kuntoutujan fysioterapia arvioidaan asiakkaan voinnin tarpeiden mukaan yksilöllisesti. Pyrimme ennaltaehkäisevään, toimintakykyä ylläpitävään sekä toimintakykyä tukevaan fysioterapiaan esimerkiksi lihasvoima-, liikkuvuus sekä tasapainoharjoituksilla. Veteraanikuntoutus tuo virkistystä henkiseen jaksamiseen hoidollisen puolen lisäksi.

McKenzie menetelmä (MDT)

MDT (mekaaninen diagnostisointi ja terapia) on mm. välilevyoireisiin tutkitusti tehokas menetelmä, jossa fysioterapeutti tutkii oireiden käyttäytymistä rangan liikkeiden ja pitkäkestoisten asentojen aikana. Asiakas saa harjoitusohjelman hänen oireiden käyttäytymisen perusteella. Asiakas suorittaa kotiharjoitteet säännöllisesti ja tapaamisten aikana terapeutti tarvittaessa käyttää omia tekniikoita terapian tehostamiseksi. MDT- menetelmän tavoitteita ovat kivun poisto, palauttaa rangan täydellinen toiminta ja ehkäistä vaivan uusiutuminen sekä oireiden progressiivinen eteneminen.

Hoito koostuu specifeistä harjoitteista ja asennonhallinnan opettamisesta. Periaatteena on, että asiakas oppii itse hoitamaan itsensä. Uusien kipuvaiheiden tullessa potilas osaa pystyy itse estämään kivun etenemisen tulevaisuudessa. McKenzie menetelmällä voidaan luotettavasti ja nopeasti määritellä potilaan, jotka hyötyvät mekaanisesta terapiasta.

Fasciakäsittely (Lihaskalvokäsittely)

Lihaskalvo eli fascia ympäröi kehomme lihaksia ja pehmytkudoksia. Fascian rakenne yhdistää kehonosat ja antaa keholle sen ryhdin ja muodon. Lihaskalvojen jännitystilat voivat heikentää esim. aineenvaihduntaa sekä aiheuttaa virheellistä kuormitusta jollekin kehon osalle. Fasciakäsittely poistaa leposärkyä tai kuormituksessa esiintyvää kipua, edistää sidekudoksen elastisuutta ja paranemista sekä poistaa muodostuneita kiinnikkeitä. Fasciakäsittely on hyvä hoitomuoto lihasten jännitystiloissa, jänne- ja nivelsidevaivoissa myös vamman tai leikkauksen jälkihoidossa.

Graston-tekniikka

Graston-tekniikka on pehmytkudosten hoitotekniikka, joka alun perin kehitettiin urheilijoiden vammojen ja kiputilojen hoitoon. Se on mullistanut pehmytkudosten akuuttien ja kroonisten vammojen hoidon fysioterapiassa ja lääketieteessä. Tekniikka on ollut Yhdysvalloissa käytössä jo yli 20 vuoden ajan. Graston Technique® perustuu innovatiiviseen hoitotapaan, joka suoritetaan patentoiduilla työvälineillä. Hoito kohdistetaan erikokoisilla ruostumattomilla teräksisillä instrumenteilla lihaskalvoihin ja jänteisiin. Graston instrumentit ovat erinomaisia myofaskiaalisten (lihaskalvojen) kireyksien ja jännevammojen diagnosointi työkaluja, niiden avulla terapeutti pystyy tehokkaasti arvioimaan kudoksen kireyttä tai vamman laatua. Hoidon tarkoituksena on saada aikaan sidekudoksessa olevan fibroblastin aktivoituminen, jotta se tuottaisi nopeammin ja parempilaatuista tropokollageenia. Näin paraneminen nopeutuu ja lihaskalvoissa olevat fibroottiset arpikudokset ja kireydet saadaan elastisemmaksi. Hoito on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi mm. lihasten kiinnitysalueiden kiputiloissa, kuten epikondyliiteissa (esim. tenniskyynärpää), jännevammoissa (esim. achillestendiniitti) tai myofaskiaalisissa kireyksissä. Hyviä tuloksia on saatu myös arpien, kiinnikkeiden hoidoissa (leikkausten jälkitilat), pinnetiloissa (esim.TOS-oireyhtymä) sekä akuuttien ja kroonisten nivelsidelsidevammojen hoidossa.

Terapeuttinen harjoittelu (Lääkinnällinen harjoitteluterapia LHT)

Terapeuttinen harjoittelu on aktiivista liiketerapiaa jota käytetään fysioterapiassa. Terapeuttisella harjoittelulla pyritään tasapainottamaan kehon liikettä ja toimintakykyä, vähentämään toimintarajoitteita sekä parantamaan fyysisiä ominaisuuksia. Kuntoutuja osallistuu terapeuttisessa harjoittelussa aktiivisesti omaan kuntoutusprosessiin. Harjoittelun avulla voidaan mm. parantaa asiakkaan kehon hallintaa, lihasvoimaa, kestävyyttä ja nivelten liikkuvuutta.

Kinetic Control

Kinetic Controllin tavoite on tutkimalla löytää kipujen ja toimintahäiriöiden aiheuttajat, joiden avulla voidaan suunnitella yksilöllinen harjoitusohjelma. Ideana Kinetic Control kuntoutusmallissa on, että hallitsematon ja liiallinen liike aiheuttaa kivun. Kipua tuottavan liikkeen paikka ja suunta löydetään haastattelun ja eri testien perusteella. Harjoitteiden tavoite on palauttaa liikkeen normaali kontrollijärjestelmä kivun lievittymiseksi ja toimintahäiriön korjaamiseksi sekä toimintakyvyn parantumiseksi. Harjoitteet palauttavat ennalleen lihaksen tai lihasten välistä toimintaa ja parantavat liikekontrollia. Se antaa kudoksille aikaa parantua ja ennaltaehkäisee sekä ja vähennetään riskiä uusille kivuille. Kinetic Control harjoitteilla pystyt palamaan sinun lempiurheilumuotosi tai muun harrastuksen pariin. Kinetic Control kuntoutus toimii lähes koko kehon alueella eri vaivoissa, harjoitteet kohdistuvat yleensä oirealueelle, jossa lihasten hallinta on usein puutteellinen.

Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapia on urheilijoiden ja aktiiviliikkujien terveyden edistämistä. Oleellinen osa sitä on vammojen ennaltaehkäiseminen. Lihashuollon osuus on eri urheilusuorituksissa suuri. Urheilufysioterapiassa tärkeää on liikkeen hallinta ja liikkuvuus, myös lihas-ja nivelkäsittelyt sekä muut fysikaaliset hoidot ovat osa sitä.

Akupunktio

Akupunktio on kiinalainen vanha hoitomuoto, mikä on saavuttanut nykyään vakiintuneen aseman myös länsimaisessa lääketieteessä. Akupunktio poistaa tai vähentää kipua. Lisäksi akupunktiolla on rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Hoitokerrat määritellään vaivan ja asiakkaan tuntemusten mukaan, yleensä vähintään 3-5 kertaa. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta saattaa auttaa. Akupunktio-hoitoa käytetään mm. niska-hartiaseudun jännityskiputiloihin sekä migreeni hoitoon. Hyviä tuloksia on saatu myös mm. olkapääkivuissa, polvi- ja lonkkakulumissa, tenniskyynärpäässä ja fibromyalgiassa. Akupunktiolla on ollut positiivisia vaikutuksia myös unettomuuden hoidossa.
Akupunktion yksi vaikutusmekanismi on niin sanottu porttikontrolliteoria, jolloin akupunktiopisteiden ärsytys estää kipuaistimuksen kulun aivoihin. Seurauksena keskushermoston kautta käynnistyy myös endorfiinien vapautuminen. Aineenvaihdunta ja verenkierto lisääntyvät jolloin lihakset rentoutuvat. Akupunktio stimuloi mm. CGRP-hormoonin vapautumista laajentaen verisuonia ja toimien tulehduksia estävästi ja näin nopeuttaen paranemisprosessia.

Sähköakupunktio (Pens hoito)

Akupunktion tehoa voidaan tarvittaessa lisätä johtamalla neuloihin matalataajuista sähköä, jolloin kyseessä on ns. yhdistelmähoito. Erityisesti kroonisten kipujen hoidossa on saatu hyviä tuloksia.

LPG-hoidot

LPG on erinomainen hoitomuoto erilaisiin kehon kipu- ja jännitystiloihin, aineenvaihdunnan ja nestekierron vilkastuttamiseen sekä kudosturvotuksen vähentämiseen. Se edistää myös vammojen paranemisprosessia. LPG- hoito tuntuu miellyttävältä ja rentouttavalta, vaikka kyseessä on laitehoito, niin sen eri muodot sopivat melko akuutteihinkin kiputiloihin. LPG on tehokas osa fysioterapiahoitoa. LPG on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jolla voidaan monipuolisesti hoitaa eri kudosongelmia. Kyseessä on imurullaus menetelmä, jota alun perin käytettiin arpien ja palovammojen jälkitilojen hoitoon. Hoitolaite toimii alipaineella, sen motorisoidut rullat muokkaavat ja stimuloivat sidekudosta jolloin sekä neste- ja verenkierto lisääntyvät.

LPG:n käyttöalueeseen kuuluu kolme osa-aluetta:

  • terapeuttiset hoidot (mm.erilaiset kiputilat, fibromyalgia, arpikudos, lymfatoiminnan häiriöt ,fascia- ja lihashoidot, tenniskyynärpää, leikkausten jälkitilat yms.)
  • sporttihoidot (mm. urheiluvammojen lihashuolto, hoito ja palautuminen)
  • esteettiset hoidot (selluliitin/rasvakudoksen hoito).


Näiden lisäksi LPG-hoidon on koettu parantavan unen laatua, virkistävän ja rentouttavan kokonaisvaltaisesti. Hoitojen vaikuttavuudesta löytyy runsaasti tietoa, käy lukemassa tutkimusartikkeleita osoitteessa www.alasetimport.fi

Kinesioteippaus

Kinesioteippaus on teippausmenetelmä, jota käytetään esim. kivun tai venähdyksen ja siihen liittyvän lihasjännityksen hoitoon. Kinesioteippausta käytetään useimmiten lievittämään kipua, ohjaamaan liikettä tai kehon käyttöä sekä parantamaan asento- ja liiketuntemusta. Samalla kinesioteippaus lisää verenkiertoa ja vähentää turvotusta. Kinesioteippauksella stimuloidaan tuntoaistia. Kinesioteippauksella pyritään vaikuttamaan ihonalaisten pehmytkudosten asentoon. Teipin eriasteisella jännityksellä voidaan kohottaa ihoa, jolloin kudos saa enemmän liikkumatilaa.